MENTAALINÖRTTI

Riikka
Pasanen

Lyhyesti Riikasta

Riikka on urheiluun erikoistunut psykologi. Hän on työskennellyt psyykkisenä valmentajana niin yksilöurheilijoiden, joukkueiden kuin valmentajienkin kanssa jo yli 15 eri urheilulajin parissa.

Riikan asiantuntemuksen perustukset ovat harvinaisen vahvat, sillä hänen laajan ja syvän tietopohjan takaavat kaksi maisterintutkintoa: Riikka on sekä psykologian että liikuntatieteiden maisteri. 

Urheilijoiden valmentamiseen Riikalla on tiedollisen pohjan lisäksi myös vahvat kokemukselliset eväät, sillä hänen oma urheilu-uransa on varsin monipuolinen. Lapsuus- ja nuoruusvuosina hänen päälajeinaan olivat suunnistus ja jalkapallo. Kilpaurheilu on edelleenkin osa Riikan elämää, nykyisin crossfitin muodossa.

Riikan valmennuksessa pelaaja tai joukkue pääsee parantamaan omaa suorituskykyään monipuolisesti erilaisia mielen taitoja hyödyntäen.

Mahdollisten aiheiden kirjo kattaa laajasti urheiluun liittyvät henkisen puolen ilmiöt. Yleisimpien joukkoon kuuluvat mm. jännityksen hallinta, keskittymiskyvyn parantaminen, motivaation ylläpitäminen sekä urheilun ja muun elämän tasapainon löytäminen.

Syntymäaika ja -paikka
14.8.1991, Kuusankoski
Koulutus
Psykologian maisteri, 2017
Liikuntatieteiden maisteri, 2017
Valviran laillistama psykologi, 2017
Valmennusura
Terveystalo (psykologi ja urheilupsykologi), 2019-
Psykologipalvelu Focus (psyykkinen valmentaja), 2018-
Hintsa Performance (valmentaja), 2018-
JTA Fitness (CrossFit-valmentaja) 2018-
CrossFit Jyväskylä (CrossFit-valmentaja) 2013-2017
Urheilijaura
Suunnistus 1998-2003
Jalkapallo 2004-2010
CrossFit 2013-

Pikahaastattelu

Millä viidellä adjektiivilla kuvailisit persoonaasi? 

Pohdiskeleva, utelias, rehellinen, järjestelmällinen ja innostuva.

Minkä vuoksi salibandypelaajien ja -joukkueiden tulisi kiinnittää huomiota psyykkiseen valmennukseen? 

Et saa koskaan tietää, miten paljon henkinen harjoittelu voisi parantaa omaa tai joukkueesi suorituskykyä tai hyvinvointia, jos asiaa ei koskaan lähde selvittämään. Meissä jokaisessa piilee ihan valtava määrä potentiaalia myös henkisellä puolella ja olisi todella sääli, jos se jäisi käyttämättä.

Miten kuvailisit omaa valmennustyyliäsi ja -ideologiaasi?

Valmennan urheilijalähtöisesti pyrkien integroimaan eri teorioita ja käytäntöjä yksilön tai joukkueen hyödyksi. Meissä jokaisessa on valtavasti myös henkistä potentiaalia, ja olisi todella sääli, jos se jäisi käyttämättä.

Pyrin aina hahmottamaan kokonaisuuden ja omassa mielessäni etusijalla on aina ihminen, eikä vain urheilija. Samoin priorisoin myös hyvinvoinnin suorituskyvyn edelle. Kun ihminen voi hyvin, menestyy hän paljon todennäköisemmin myös urheilijana. 

Mitä haluat sanoa Sählynörteille ympäri maailman?

Tärkeintä ei koskaan ole voitto tai onnistuminen, vaan tieto siitä, että on tehnyt parhaansa!

fi