FYSIIKKANÖRTTI

Joel
Wenning

Lyhyesti Joelista

Salibandy on aina ollut Joelin sydämessä erityisellä paikalla. Lähes kaikki salibandyn eri tasot ja roolit läpikäynyt mies on urallaan mm. raivannut tiensä pienestä seurasta aina aikuisten MM-kisoihin saakka ja valmentajaksi yhteen Suomen suurimmista seuroista. 

Joelin passista löytyvät sekä Suomen että Saksan kansalaisuudet. Hän on pelaajana edustanut Saksaa kahdesti niin U19-poikien kuin miesten arvokisoissa. 

Viime vuosien aikana Joel on pikkuhiljaa siirtynyt enemmän ja enemmän vaihtopenkin taakse. Tutuksi on tullut etenkin fysiikkavalmentajan rooli sekä yksilöitä että joukkueita valmentaen, eikä vain salibandyn parista.

Joelin pitkä koulutuspolku on kulkenut monen eri tason läpi päätyen lopulta alansa korkeimmalle tasolle Suomessa. Viittä vaille valmis liikuntatieteiden maisteri viimeistelee juuri Jyväskylän yliopistossa liikuntafysiologian opintojaan.

Urheilufysiologian asiantuntijana Joelia voidaan kuvailla vankaksi yhdistelmäksi niin teoreettista kuin käytännön osaamista. Salibandypelaajille Joel on ideaali valmentaja, sillä hänellä on tietopohjansa lisäksi takanaan pitkän pelaajauran kokemukset.

Joel on kunnostautunut myös salibandytieteen parissa. Viimeisimpänä urotekonaan hän julkaisi yhdessä Jiri Kirsilän kanssa salibandyn uusimman lajianalyysin. 

Syntymäaika ja -paikka
20.7.1995, Forssa
Koulutus
Liikuntatieteiden kandidaatti (liikuntafysiologia), 2019
Valmennusura
O2-Jyväskylä, edustusjoukkueen fysiikkavalmentaja, 2019-2020
Pelaajaura
Fosu, Koovee, SB Heinola, O2-Jyväskylä, 2008
Saksan U19-maajoukkue, 2012-2014
Saksan miesten maajoukkue, 2013-

Pikahaastattelu

Millä viidellä adjektiivilla kuvailisit persoonaasi? 

Työteliäs, määrätietoinen, sitoutunut, iloinen ja ystävällinen.

Minkä vuoksi pelaajien ja joukkueiden tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota fysiikkaharjoittelunsa sisältöön ja laatuun?

Jokaisella pelaajalla on omat yksilölliset vahvuutensa ja heikkoutensa. Niiden kartoittaminen on tärkeää, jotta saadaan parhaat tulokset irti harjoittelusta. 

Suurin osa salibandypelaajista uhraa harjoittelulle elämästään lukemattoman määrän iltoja. Kuitenkin määrän lisäksi pitäisi kiinnittää enemmän huomiota pelaajan nykytilanteeseen ja ennen kaikkea harjoittelun laatuun. 

On todella turhauttavaa harjoitella paljon, mutta olla samanaikaisesti epävarma harjoittelun laadusta, suunnasta ja tehokkuudesta. Seurauksena aikaa saatetaan hukata, eikä sitä halua kukaan. Mikään ei ole niin arvokasta kuin aika, joten sitä kannattaa käyttää niin tehokkaasti kuin mahdollista. 

Jotta harjoitteluun käytetty aika voitaisiin optimoida ja sekä yksilön että joukkueen kehitys maksimoida, suosittelen lämpimästi varmistamaan, että teet oikeita asioita: niitä, jotka vievät sinua eteenpäin. 

Miten kuvailisit omaa valmennustyyliäsi ja -ideologiaasi?

Optimaalisessa tilanteessa urheilija tietää, mitä ja miksi harjoitella. Useimmissa tapauksissa kasvattaa motivaatiota ja auttaa samalla sekä tulosten saavuttamisessa että harjoitteluprosessin kannalta olennaisimpiin asioihin keskittymisessä. 

Valmennuksemme alkaa vahvan tietopohjan rakentamisella. Lisäämällä tietoisuutta tavoitteista, harjoittelusta ja sen tarkoituksista, yksilö tai joukkue voi hypätä tehokkaan kehityksen tielle valmiimpana kuin koskaan aikaisemmin. 

Jatkuva tiedonjano on mielestäni yksi tärkeimmistä ominaisuuksista niin valmentajalle kuin urheilijalle. Halu tietää enemmän ajaa eteennpäin sekä motivaatiota että tahtoa kehittää itseään parhaalla mahdollisella tavalla. 

On myös tärkeää muistaa nauttia harjoittelusta itsestään ja kovan työnteon hedelmistä. Loppujen lopuksi kaikki kulminoituu siihen, mitä saamme pelaamisesta tai valmentamisesta, ja tuovatko ne meille iloa.

Mitä haluat sanoa Sählynörteille ympäri maailman?

Suosittelen pitämään mielessä, että asenne EI ole kaikki kaikessa. Vaikka asenteen merkitys on todella suuri, se ei voi koskaan korvata laadukasta harjoittelua. Ennen kaikkea muistakaa nauttia pelaamisesta ja harjoittelemisesta. Toivotan kaikille teille tsemppiä ja onnea harjoitteluun, ja toivottavasti tapaan monet teistä valmennuksessa!

fi